Yemek ile ilgili 40 Hadis’te Peygamberimiz (s.a.v) hayatımızın diğer alanlarında olduğu gibi,yeme-içme konusunda da bizlere tavsiyelerde bulunuyor.
- Biriniz yemek yerken: ‘Bismillah’ desin; başta söylemeyi unutursa hatırladığı an: ‘Başında da sonunda da Bismillah’ desin. (Ebu Davud, Tirmizi)
- Biriniz yemek yediği zaman sağ eliyle yesin, içeceğinde de sağ eliyle içsin; çünkü şeytan sol eliyle yer ve sol eliyle içer. (Müslim, Ebu Davud, Tirmizi)
- Sol el ile yemeyiniz; çünkü şeytan, sol el ile yer. (Müslim)
- Biriniz yemek yerken tabağın ortasından yemek yemesin. Kenarından yesin; çünkü bereket yemeğin ortasına iner. (Ebu Davud ve Tirmizi)
- Biriniz yemek yerken bir parçası yere düşerse onu alıp üzerine bulaşanı giderip yesin. Şeytana bırakmasın. (Tirmizi, İbni Mace)
- Biriniz yemek yediğinde elini yalamadan ya da yalatmadan silmesin. (Buhari, Müslim, Ebu Davud)
- Biriniz yemek yediğinde parmaklarını yalasın. Çünkü bereketin bunların hangisinde olduğunu bilemezsiniz. (Müslim)
- Kim bir tabakta yemek yiyip de sonra o tabağı temizlerse, o tabak onun için istiğfar eder. Yani o kimsenin günahlarının bağışlanmasını ister. (Tirmizi)
- Peygamber Efendimiz üç parmağıyla yemek yer ve parmaklarını yalamadıkça elini mendile silmezdi. (Müslim ve Ebu Davud)
- Yemeği ayrı ayrı değil, birlikte yiyiniz; çünkü bereket toplulukla beraberdir. (İbni Mace)
- Ömer İbni Ebu Seleme radiyallahü anh anlatıyor: ‘Resulüllah Efendimiz bana şöyle buyurdu: ‘Besmele çek, sağ elinle ye! Hep önünden ye!’ (Buhari, Müslim)
- Resulüllah Efendimizin yanında bir adam çok yediğinden dolayı geğirdi. Resulüllah Efendimiz: ‘Geğirmeyi kes! Dünyada en çok doyanlar kıyamet günü en uzun süre aç kalacaklardır’ buyurdu. (Tirmizi, İbni Mace)
- Resulüllah Efendimiz yemekte hiçbir kusur aramazdı. İştahı varsa yer, canı çekmiyorsa yemezdi. (Buhari, Müslim, Ebu Davud)
- Resulüllah Efendimiz yemeğini bitirince şöyle dua ederdi: ‘Bizi doyuran, bizi sulayıp kandıran ve bizi Müslümanlardan olmamızı sağlayan Allah’a hamdolsun.’ (Buhari, Ebu Davud, Tirmizi)
- Bir kimse yemek yedikten sonra: ‘Bana bu yemeği yediren, sonucu etkileyecek bir güç ve kudretim olmaksızın onu bana nasip eden Allah’a hamdolsun’ derse geçmiş günahları bağışlanır. (Ebu Davud, Tirmizi)
- Resulüllah Efendimiz bir şey yiyip içtiğinde: ‘Doyuran ve sulayan, yedirip içirdiği şeyleri kolayca boğazdan geçirip hazmettiren ve onlara bir çıkış yolu yaratan Allah’a hamdolsun.’ buyururdu. (Ebu Davud, Tirmizi)
- Her kim elinde yemek bulaşığı ve kokusu varken yatıp uyursa ve bu yüzden başına bir iş gelirse kendisinden başkasını suçlamasın. (Tirmizi)
- Enes radiyallahü anh diyor ki: ‘Peygamber Efendimiz ölünceye kadar yemek masasında yemek yememiştir. Yine o, ölünceye kadar yumuşak beyaz ekmek de yememiştir.’ (Buhari)
- Allah bir şey yiyip içtikten sonra kendisine hamdeden kimseden razı olur. (Müslim, İbni Mace, Tirmizi)
- Sirke ne güzel katıktır. (Müslim, Tirmizi, Ebu Davud)
- Bir kişinin yiyeceği iki kişiye, iki kişinin yiyeceği dört kişiye, dört kişinin yiyeceği de sekiz kişiye yeter. (Müslim, Tirmizi, İbni Mace )
- Allah’ın en çok sevdiği yemek, üzerinde ellerin çoğaldığı yemektir. (Taberani)
- Namaz, yemek veya başka bir sebeple geciktirilemez. (Ebu Davud)
- Resulüllah Efendimizin yemek için uzun zaman ayırıp bir yere dayanarak yemek yediği asla görülmemiştir. Yürürken de hiçbir kimse onu arkasından takip edip gitmezdi. (Buhari, İbni Mace)
- Biriniz müslüman kardeşinin yanına girip de, kendisine yemek yedirdiği zaman, ondan yesin. Onun hakkında bir şey sormasın. İkram ettiği suyu da içsin, hakkında bir şey sormasın. (Ahmed)
- Rahman olan Allah’a kulluk yapın! Yemek yedirin! Bol selam verin ki selametle cennete giresiniz! (Tirmizi, İbni Mace)
- Selamı yaygınlaştırın! Yemek yedirin ve savaşlarda kâfirlerin başlarını uçurun ki cennetlere varis olasınız. (Tirmizi, İbni Mace)
- Birinizin akşam yemeği hazır olur ve akşam namazı vakti de girerse, yemek işini bitirmeden namaza kalkmasın.’ (Ebu Davud )
- Resulüllah Efendimiz iki yerde yemek yemeyi yasakladı: 1- İçki içilen bir sofrada yemek yemek, 2- Kişinin karnı üzerinde yüzükoyun yatarak yemek yemesi. (Ebu Davud, İbni Mace)
- Biriniz yemeğe davet edildiği zaman gitsin; şayet oruçluysa yemek sahibine dua etsin; oruçlu değilse yesin. (Müslim, Ebu Davud)
- Bir davete çağrılan kimse hemen icabet etsin, orada dilerse yer dilerse yemez. (Müslim, İbni Mace, Ebu Davud)
- Bir davete çağrılıp da gitmeyen kimse Allah ve Resulüne isyan etmiştir. Kim de çağrılmaksızın bir davet edilen yere girerse hırsız olarak girmiş, yağma yaparak çıkmış olur. (Ebu Davud)
- Yemeklerin en kötüsü zenginlerin çağrılıp da fakirlerin çağrılmadığı düğün yemeğidir. Davete gelmeyen kimse Allah ve Resulüne karşı gelmiştir. (Buhari, Ebu Davud)
- Kâfir yedi bağırsak dolduracak kadar yer mümin ise tek bağırsak dolduracak kadar yer. (İbni Mace, Müslim)
- Resulüllah Efendimiz başkalarıyla birlikte hurma yerken ikişer üçer yemeyi yasakladı ve: ‘Sofradakiler izin verirse o başka’ buyurdu. (Buhari, Müslim, Ebu Davud)
- Bir evde hurma yoksa o evin halkı aç gibidir. (Müslim, Ebu Davud, Tirmizi)
- Enes Bin Malik radiyallahü anh diyor ki: ‘Resulüllah Efendimizin yemek kabı içerisinde kabağı araştırdığını gördüm. Bu yüzden kabağı severim. (İbni Mace, Ebu Davud)
- Resulüllah Efendimize etler içerisinde ön but daha sevimliydi. Fakat et ve etli yemekleri çok az bulurdu. Etlerin içerinde ön kolu daha kolay piştiği için severdi. (Tirmizi)
- Peygamber Efendimiz ayakta su içmeyi ve yemek yemeyi yasaklamıştır. (Bezzar ve Ebu Yala)
- Dişlerin arasında kalan yemek kırıntıları dişleri zayıflatır. (Taberani)